A gésák különböző társadalmi osztályokból kerültek ki. Voltak olyan lányok akik vidékről kerülnek a gésa-negyedekbe, ők általában műveletlenek. Voltak, akiket a gésaházak a 9-10 éves korukban adoptáltak – a szegényebb családok gyermekeik után tetemes összeget kaptak, melyet, ha a gésa felszabadult, vissza kellett fizetni – és gésákká válhatnak a teaházak tulajdonosainak leányai. Mivel sok rétegből kerülnek ki a jelöltek, előképzettségük és műveltségük változó.

click to comment
Nagyon,nagyon szép napot kivánok nektek és üdvözöllek a blogban.
remélem tetszik, és vissza várok mindenkit.

http://kyoto.freeblog.hu/Files/aranypagoda.jpg

egy gésa emlék könnyve

http://kyoto.freeblog.hu/Files/Resize%20of%20167-6773_IMG.JPG
http://kyoto.freeblog.hu/Files/Resize%20of%20167-6773_IMG.JPG
http://timijapanban.freeblog.hu/files/20080406-5.JPG

2009. január 23., péntek

Egy gésa emlékei--könyv


Kiharu Nakamura
Kiharu, a Simbasi Gésa
Egy ismeretlen világ rejtelmei

Kiharu, a gésa elmeséli életét a művészet és a prostitúció között, harcát az előitéletek-kel szemben.
Reggelente a fiatal Kiharu gésa iskolába megy, esténként fényes partikat látogat meg selyemkimonóban és ünnepélyes Shimada-frizurával. Évekig tanulja a gésák mesterségét, a táncművészet ősrégi tradícióját, a teaceremóniát, az illem elsajátítását, a társalgás művészetét.
Ám a vágyak ennél többre sarkallják. Csakhamar páratlan és híres gésa válik belőle, beszél angolul, így ismerkedik meg számos világhírességgel, köztük: Charlie Chaplinnel, Jean Cocteau-val, William Randolf Hearts-sel is. A könyv választ ad arra, hogy mind Japánban, mind a világ más országaiban miért tekintik prostituáltaknak
a gésákat, akikkel a kapcsolat szégyennek számít.
"A fiam még manapság is ezt mondja: Ha megtudják, hogy az anyám gésa, az árt
a jövőmnek. A könyvet az előítéletek leküzdésére írtam meg a velem egykorú gésáknak, a nálam fiatalabbaknak és a világnak akartam elmondani, hogy KIK is valójában a Gésák."
Kiharu gazdag életéről filmet készítettek Japánban, ami díjat kapott és az ebből készült darabot nagy sikerrel játszották a színházakban is.

A könyvet a világon több millió példányban adták el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése