A gésák különböző társadalmi osztályokból kerültek ki. Voltak olyan lányok akik vidékről kerülnek a gésa-negyedekbe, ők általában műveletlenek. Voltak, akiket a gésaházak a 9-10 éves korukban adoptáltak – a szegényebb családok gyermekeik után tetemes összeget kaptak, melyet, ha a gésa felszabadult, vissza kellett fizetni – és gésákká válhatnak a teaházak tulajdonosainak leányai. Mivel sok rétegből kerülnek ki a jelöltek, előképzettségük és műveltségük változó.

click to comment
Nagyon,nagyon szép napot kivánok nektek és üdvözöllek a blogban.
remélem tetszik, és vissza várok mindenkit.

http://kyoto.freeblog.hu/Files/aranypagoda.jpg

egy gésa emlék könnyve

http://kyoto.freeblog.hu/Files/Resize%20of%20167-6773_IMG.JPG
http://kyoto.freeblog.hu/Files/Resize%20of%20167-6773_IMG.JPG
http://timijapanban.freeblog.hu/files/20080406-5.JPG

2009. január 22., csütörtök

Kik lehetnek a gésák valójában? Élő művészeti alkotások? A japán hagyományok stílusos örzői? Luxusprostituáltak? Vagy mindez egyszere?
Nehéz megmondani, hiszen még a hétköznapi japán ember számára is titok, mi rejtőzik a fehér maszk mögött.
A gésákról szóló, illetve a gésák tollából született művek ma nem véletlenül népszerűek az egész világon. Mindenki kíváncsi, mi rejtőzhet az őket körülölelő rizsporos felhő mögött. A nők tanulni akarnak tőlük, a férfiak, pedig közelebb kerülni hozzájuk.




A nyugati világ hajlamos leegyszerűsíteni a számára kevéssé ismert idegen kultúrákat. Így lesz Japánból a szamurájok és a rajzfilmek szigete, a gésákból pedig örömlány. Pedig a valóság mindkét esetben sokkal bonyolultabb és izgalmasabb.
Tegyük félre előítéleteinket, felejtsünk el minden regényt és filmet, és ismerkedjünk meg az igazi gésákkal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése