A gésák különböző társadalmi osztályokból kerültek ki. Voltak olyan lányok akik vidékről kerülnek a gésa-negyedekbe, ők általában műveletlenek. Voltak, akiket a gésaházak a 9-10 éves korukban adoptáltak – a szegényebb családok gyermekeik után tetemes összeget kaptak, melyet, ha a gésa felszabadult, vissza kellett fizetni – és gésákká válhatnak a teaházak tulajdonosainak leányai. Mivel sok rétegből kerülnek ki a jelöltek, előképzettségük és műveltségük változó.

click to comment
Nagyon,nagyon szép napot kivánok nektek és üdvözöllek a blogban.
remélem tetszik, és vissza várok mindenkit.

http://kyoto.freeblog.hu/Files/aranypagoda.jpg

egy gésa emlék könnyve

http://kyoto.freeblog.hu/Files/Resize%20of%20167-6773_IMG.JPG
http://kyoto.freeblog.hu/Files/Resize%20of%20167-6773_IMG.JPG
http://timijapanban.freeblog.hu/files/20080406-5.JPG

2009. január 23., péntek

Örömlányok vagy művelt, az ősi japán művészetekben jártas nők


Kik ők? Örömlányok vagy művelt, az ősi japán művészetekben jártas nők, kiknek feladata a férfiak szórakoztatása, kiszolgálása. Akik szépségükkel és egész életükkel szolgálnak, de a szerelem számukra gyakran csak illúzió.
Kik ők és miért vállalják ezt, a mi számunkra oly idegennek tűnő foglalkozást?
"Nehéz megmagyaráznom, kislányként miért határoztam el, hogy gésa legyek. Miért dönt úgy egy szüleit rajongásig szerető gyermek, hogy elhagyja őket? Erre próbálok magyarázatot adni." - Mineko Iwasaki
Hosszú esztendők kellenek ahhoz, hogy elsajátítsa mindazt, amire egy gésának a háromszáz éves hagyomány szerint szüksége van. Megaláztatásokkal és büntetésekkel kell szembenéznie, de mindvégig az az erő és elszántság hajtja, hogy kiváló táncos és országának leghíresebb gésája legyen.
A Gésák gésája kiemelkedik azon írások közül, amelyek ebben a témában születtek. A nemzetközi sikerkönyv, az Egy gésa emlékiratainak szerzője, Arthur Golden is ehhez az autentikus forráshoz nyúlt vissza, ez pedig Mineko Iwasaki élete, aki több mint egy évtizeden át Japán leghíresebb gésája volt.
Az a mély bölcsesség és érzékenység, amely Mineko szavaiból árad, valószínűleg végérvényesen fellebbenti a fátylat a gésák misztikus és titokzatos világáról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése